Wydajność

Kącik niedzielnych fanów ArmA3 - zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnych rozgrywek

Image

Moderators: SQ_Arma_XO, SQ_Arma_CO

Post Reply
User avatar
Cat
Posts: 85
Joined: 2019-04-23 00:59

Flights: 37 (163hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Rentier

VFA-418 Pilot

Cześć, mam duży problem z wydajnością w Armie 3, nawet przy ustawieniach w których większość opcji ustawionych jest na standardowe/niskie a wszelkie wygładzania krawędzi prawie wyłączone gra w trybie Single Player czasami ma trudności z utrzymaniem co najmniej 60 FPS, V-Sync wyłączony, rozmycia, bloom, głębia ostrości wyłączone. Gram z naszą gildyjną paczką modyfikacji (bez nich arma chodzi trochę lepiej). Bawiłem się z różnymi parametrami launchera, ale nie przynosi to za bardzo zauważalnych efektów, mam wyłączone generowanie dzienników. W pliku Arma3.cfg wprowadziłem też te zmiany:
GPU_MaxFramesAhead=1;
GPU_DetectedFramesAhead=1;


W panelu sterowania Nvidii mam ustawione korzystanie z ustawień aplikacji, ale zmiana na tryb manualny i włączenie trybu maksymalnej wydajności w profilu dla Army zbytnio nie pomaga. No generalnie wszystkie tipy z poradników w internecie jakie sprawdzałem nie zbyt pomagają.

Specyfikacja mojego kompa:

Płyta główna: Gigabyte B360M AORUS GAMING 3
CPU: Intel i5-9400F (6 rdzeni, taktowanie 4,1 GHz w trybie Turbo)
GPU: Palit GTX 1070 JetStream (VRAM 8GB)
RAM: 16GB
PSU: be quiet! System Power 9 400W
Dysk: Windows i Arma na SSD (SATA)
System: Windows 10 (64 bit)


W menedżerze zadań widzę też, że karta graficzna i procek są słabo wykorzystywane przez Armę.

Jeśli ktoś ma jakieś porady dotyczące optymalizacji albo chociaż chciałby się podzielić specyfikacją komputera, ustawieniami i ile FPS'ów w Armie wyciąga to byłbym bardzo wdzięczny ;).
Last edited by Cat on 2020-04-29 18:34, edited 2 times in total.

Przyszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie...
User avatar
Wodzu
Moderator
Posts: 1204
Joined: 2018-05-10 14:38

Flights: 73 (198hs)
Specialized in: F-14B Pilot



Gildia Marshaller

Arma to nie DCS. W zupełności wystarczy Ci zablokowane 30fps. Bardzo ciężko jest uzyskać 60 stałych klatek w Armie przy większej ilości ludzi.

Be quiet! 700W
Zalman Z3 PLUS (Z3PLUS)
Intel Core i5-6600K, 3.5GHz
HyperX Fury, DDR4, 32Gb
Asus Z170 PRO GAMING
MSI RTX 2070S
Joy VPC Base/TM Grip / TM Throttle
Saitek Rudder Pedals
4x Monitor AOC I2490PXQU/BT
User avatar
Mizuri
Posts: 183
Joined: 2019-08-17 17:24

Flights: 29 (93hs)
Specialized in: Mi-8MTV2



Gildia Rentier

SGPSz Pilot Mi17

Jak wygląda wydajnosc na ustawieniach autodetect a Armie?

:D mam dużego... PC-ta :D
User avatar
Cat
Posts: 85
Joined: 2019-04-23 00:59

Flights: 37 (163hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Rentier

VFA-418 Pilot

Mizuri wrote: 2020-04-29 18:24 Jak wygląda wydajnosc na ustawieniach autodetect a Armie?
Image
Image

Przyszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie...
User avatar
Cat
Posts: 85
Joined: 2019-04-23 00:59

Flights: 37 (163hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Rentier

VFA-418 Pilot

Mizuri wrote: 2020-04-29 18:24 Jak wygląda wydajnosc na ustawieniach autodetect a Armie?
Kurczę, dopiero teraz zorientowałem się, że chodziło Ci o wydajność, jakoś w głowie sobie zakodowałem, że pytasz o same ustawienia dobierane, przez grę, sorki :lol:. No na tych ustawieniach autodetect działa gorzej, ale nie dużo gorzej, w ogóle zauważyłem, że zmiany ustawień graficznych w stosunkowo nie dużym stopniu wpływają u mnie na FPS'y.

Przyszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie...
User avatar
TigeR
Posts: 135
Joined: 2019-07-02 12:14

Flights: 32 (148hs)
Specialized in: M-2000C



Gildia Rentier

VFA-418 Pilot

A3 Commanding Officer

ArmA ma to do siebie, ze wlasnie zmiana ustawien mocno nie wplywa, o dziwo, na fpsy... :)

User avatar
Mizuri
Posts: 183
Joined: 2019-08-17 17:24

Flights: 29 (93hs)
Specialized in: Mi-8MTV2



Gildia Rentier

SGPSz Pilot Mi17

Cat wrote: 2020-04-30 14:28
Mizuri wrote: 2020-04-29 18:24 Jak wygląda wydajnosc na ustawieniach autodetect a Armie?
Kurczę, dopiero teraz zorientowałem się, że chodziło Ci o wydajność, jakoś w głowie sobie zakodowałem, że pytasz o same ustawienia dobierane, przez grę, sorki :lol:. No na tych ustawieniach autodetect działa gorzej, ale nie dużo gorzej, w ogóle zauważyłem, że zmiany ustawień graficznych w stosunkowo nie dużym stopniu wpływają u mnie na FPS'y.
Może spróbuj Nvidia Expirience niech Ci ustawi optymalne, chociaż jak poprzednik pisał nie ma zbyt wiele znaczenia co zmienisz. Arma to Arma tak jak DCS to DCS. Ani jedno ani drugie nie jest zoptymalizowane :D

:D mam dużego... PC-ta :D
User avatar
Mizuri
Posts: 183
Joined: 2019-08-17 17:24

Flights: 29 (93hs)
Specialized in: Mi-8MTV2



Gildia Rentier

SGPSz Pilot Mi17

Ewentualnie włącz V-sync powinieneś mieć bardziej stabilne FPSy.

:D mam dużego... PC-ta :D
User avatar
Luber
Posts: 5
Joined: 2018-06-07 17:51
Contact:

Flights: 5 (7hs)
Specialized in: Mi-8MTV2



Gildia Rentier

Największy wpływ na wydajność ma odległość widzenia obiektów, im dalej widać tym FPS w dół. W czasie rozgrywki można można regulować ustawienia za pomocą addonu CH View Distance

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka


7 Wirtualna Eskadra Działań Specjalnych (7WEDS)
User avatar
Vesper
Posts: 137
Joined: 2018-06-07 12:31
Contact:

Flights: 50 (126hs)
Specialized in: Mi-8MTV2



Gildia Rentier

SGPSz Pilot Mi17

U mnie w wydajności pomogło skasowanie pliku Arma3.cfg
Trzeba było ustawić język i inne ustawienia pod siebie, ale dla czego go skasowałem?
A no, okazało się, że w pliku są dane o naszym sprzęcie. Procesorze itd.
W pliku zapisane były informacje o moim starym sprzęcie, gdyż wcześniej miałem Laptopa MSI
przerzuciłem się na stacjonarny, ale zachowałem dyski SSD z zainstalowaną Armą i kopią plików konfiguracyjnych.
W starym pliku były dane np:

steamLanguage="";
language="Polish";
forcedAdapterId=-1;
detectedAdapterId=0;
detectedAdapterVendorId=4318;
detectedAdapterDeviceId=7944;
detectedAdapterSubSysId=928322658;
detectedAdapterRevision=161;
detectedAdapterBenchmark=23;
detectedCPUBenchmark=89;
detectedCPUFrequency=2208;
detectedCPUCores=12;
detectedCPUDescription="Intel(R) Core(TM) i7-8750H CPU @ 2.20GHz";
winWidth=1920;
winHeight=1061;
winDefWidth=1024;
winDefHeight=768;
fullScreenWidth=1920;
fullScreenHeight=1080;
refresh=60;
renderWidth=1920;
renderHeight=1080;
multiSampleCount=8;
multiSampleQuality=0;
particlesQuality=0;
GPU_MaxFramesAhead=1000;
GPU_DetectedFramesAhead=3;

w nowym, już jest tak:
steamLanguage="";
language="Polish";
forcedAdapterId=-1;
detectedAdapterId=0;
detectedAdapterVendorId=4318;
detectedAdapterDeviceId=7944;
detectedAdapterSubSysId=928322658;
detectedAdapterRevision=161;
detectedAdapterBenchmark=16;
detectedCPUBenchmark=77;
detectedCPUFrequency=3000;
detectedCPUCores=8;
detectedCPUDescription="Intel(R) Core(TM) i7-9700F CPU @ 3.00GHz";
displayMode=0;
fullScreenWidth=1920;
fullScreenHeight=1080;
refresh=144;
renderWidth=1920;
renderHeight=1080;
multiSampleCount=8;
multiSampleQuality=0;
particlesQuality=2;
GPU_MaxFramesAhead=1000;
GPU_DetectedFramesAhead=3;
HDRPrecision=16;

Co najlepsze, przy starych danych wybierając w ustawieniach aby Arma wykryła najlepsze ustawienia graficzne wybierała Bardzo wysokie, Wysokie itd. FPS 50 - 80
z nowym plikiem ustawia wszystko na ULRTRA a w FPS nie ma za dużej różnicy.

i7-9700 / 3 x SSD Samsung 2TB + 512 + 512 / 32GB RAM GOODRAM IRDM PRO / GeForce MSI RTX2060 / MSI Optix 144hz Curved 24 / TM Warthog Przepa z x52 Pro / TrackIR 4 / THOR 300 / Razer Atheris / Steelseries Arctic 3
Post Reply