Problem- brak serwerów multiplayer

Dyskusje i porady techniczne oraz bazarek - forum otwarte dla wszystkich
User avatar
Cat
Posts: 67
Joined: 2019-04-23 00:59

Flights: 19 (47hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Rentier

VFA-418 Pilot

Moim zdaniem naprostszym rozwiązaniem jest użycie programu typu Hamachi, który stworzy wam wirtualną sieć LAN, wtedy nie trzeba bawić się w żadne otiweranie portów, zmienianie ustawień antywirusa itp. Po prostu któryś z was tworzy sieć, drugi dołącza, ten pierwszy stawia serer, a drugi go widzi w DCS.

Przyszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie...
User avatar
Lukasz
Posts: 150
Joined: 2019-02-12 01:52

Flights: 100 (303hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

203 Pilot

Używanie hamachi może powodować dodatkowe opóźnienia i lagi, także wydaje mi się, że lepiej nie używać żadnego dodatkowego oprogramowania.
Ale można to zawsze przetestować.

User avatar
Cat
Posts: 67
Joined: 2019-04-23 00:59

Flights: 19 (47hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Rentier

VFA-418 Pilot

Lukasz wrote:
2020-03-23 11:00
Używanie hamachi może powodować dodatkowe opóźnienia i lagi, także wydaje mi się, że lepiej nie używać żadnego dodatkowego oprogramowania.
Ale można to zawsze przetestować.
Ja wielokrotnie testowałem z kumplem i przy dwóch osobach działało bardzo dobrze, ale to pewnie zależy od sprzętu i jakości połączenia internetowego

Przyszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie...
tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

Wodzu wrote:
2020-03-23 09:13
A jakież to porty kolega chce odblokować? Proszę o konkretne numery.
To nie to, że chcę. Robię to, co gdzieś tam wyczytałem, że może pomóc. Z tymi portami działam trochę po omacku- po prostu się nie znam, a pisano o portach 10308 i 10803. Zapora Windows i w ruterze wyłączona, antywirus odinstalowany. Nadal nie widzimy swoich serwerów- podejrzewam że to mój dostawca coś filtruje.

User avatar
Wodzu
Moderator
Posts: 1216
Joined: 2018-05-10 14:38

Flights: 73 (198hs)
Specialized in: F-14 A/B PILOT



Gildia Marshaller

VF112 Dowódca

Tylko i wyłącznie 10308 i obawiam się że ISP nie daje Ci zewnętrznego IP i nic z tego nie będzie. Choćbyś miał wszystkie porty świata otwarte to nie zrobisz serwera w DCS gdy nie masz publicznego IP.



I już Ci z góry mówię że nie masz ani publicznego IP ani przekierowanego portu.

Be quiet! 700W
Zalman Z3 PLUS (Z3PLUS)
Intel Core i5-6600K, 3.5GHz
HyperX Fury, DDR4, 32Gb
Asus Z170 PRO GAMING
Gigabyte Geforce 1060 3Gb
Joy VPC Base/TM Grip / TM Throttle
Saitek Rudder Pedals
3x Monitor AOC I2490PXQU/BT
1x Monitor Hyundai x224W
tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

Czyli szkoda czasu. Trudno. Ale żeby tak pozbawiać nadziei; Wodzu...

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi.

User avatar
Lukasz
Posts: 150
Joined: 2019-02-12 01:52

Flights: 100 (303hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

203 Pilot

W ostateczności, jeśli chcesz ze znajomym polatać to możesz zainteresować się tym hamachi. Poczytaj sobie, znajdź poradnik i może Wam to zadziała.

User avatar
Wodzu
Moderator
Posts: 1216
Joined: 2018-05-10 14:38

Flights: 73 (198hs)
Specialized in: F-14 A/B PILOT



Gildia Marshaller

VF112 Dowódca

tosu wrote:
2020-03-23 17:48
Czyli szkoda czasu. Trudno. Ale żeby tak pozbawiać nadziei; Wodzu...

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi.
Wybacz. To nie moja wina że nie chcecie latać u nas na serwerze i dostosować się do kilku maleńkich zasad społeczności. W dalszym ciągu jednak zapraszam.

Be quiet! 700W
Zalman Z3 PLUS (Z3PLUS)
Intel Core i5-6600K, 3.5GHz
HyperX Fury, DDR4, 32Gb
Asus Z170 PRO GAMING
Gigabyte Geforce 1060 3Gb
Joy VPC Base/TM Grip / TM Throttle
Saitek Rudder Pedals
3x Monitor AOC I2490PXQU/BT
1x Monitor Hyundai x224W
tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

Wodzu wrote:
2020-03-23 18:24
Wybacz. To nie moja wina że nie chcecie latać u nas na serwerze i dostosować się do kilku maleńkich zasad społeczności. W dalszym ciągu jednak zapraszam.
Ależ to absolutnie nie chodzi o Wasze zasady ( wcale nie są tak rygorystyczne). To jest raczej kłopot z czasem. Z przyczyn rodzinnych nie jestem w stanie się zaangażować ( w DCS ) na odpowiednim poziomie tak żeby nie wadzić Wam. ( poza tym chciałem ogarnąć chociaż jakieś podstawy przed poważnymi działaniami)
Może za jakiś czas jak się sytuacja uspokoi.

User avatar
attyla
Posts: 12
Joined: 2018-12-04 18:11

Flights: 1 (2hs)
Specialized in: Uczestnik



Gildia Spotter

Wbijaj smiało na serwery zawsze przynajmniej jeden jest dostepny , kiedy jest uruchomiony poligon zasady są mocno poluzowane , wręcz jest tak ze jak zobaczą piloci nowego to prowadzą go za rączkę co i jka atmosfera jest mega pozytywna, nic tak nie nakręca na latanie jak widok innych samolotów kierowanych przez żywych ludzi kołujących po pasie lub podrywających sie do lotu z pasa startowego.

User avatar
TylerPL
Posts: 4
Joined: 2019-11-04 11:30




Gildia Spotter

Kolega miał tez z tym problem i znalazlem rozwiazanie. Sam sie za bardzo na tym nie znam, ale po przewertowaniu forum DCSa znalazlem info, ze w ustawieniach polaczenia internetowego trzeba wlaczyc IP_V6:
Tutaj jakis tutorial z YT znaleziony na szybko:


U kolegi pomoglo od razu.

User avatar
Dante
Posts: 90
Joined: 2018-09-30 23:30

Flights: 107 (266hs)
Specialized in: UH-1H



Gildia Pilot

CSAR Pilot

VF112 Pilot

Nie chcę się wymądrzać :-),
Ale pierwsze i podstawowe pytanie to jakie masz urządzenie brzegowe (Router/modem) i kto jest twoim dostawcą internetu.
Portów nie otwiera się na zaporze ( chyba że ktoś chce) , tylko na routerze brzegowym lub czasem ( choć juz naprawdę rzadko) u dostawcy internetu.
IP 5 do niedawna wręcz zalecano WYŁĄCZAĆ. Dobrym pomysłem jest przybliżenie sobie pojęć UPNP oraz DMZ .

Adres publiczny masz :-) . tylko bliżej lub dalej ( raczej nie komputerze domowym, choć jest to możliwe ) tu właśnie może się przydać DMZ ustawiony na urządzeniu brzegowym.
złap mnie na TS lub po prostu zadzwoń (600 033 296)
_choć temat wygląda na archiwalny :-)

User avatar
TylerPL
Posts: 4
Joined: 2019-11-04 11:30




Gildia Spotter

Spoko, problem nie jest mój, tylko napisałem, co pomogło znajomemu, bo może się komuś przyda. Dla mnie to czarna magia, a to co wyżej napisałeś mogłeś równie dobrze po mandaryńsku - tyle samo bym zrozumiał :P

Post Reply