Gildia.org jest otwartą platformą do wspólnych rozgrywek polskiej sceny DCS - zapraszamy wszystkich pilotów (niezależnie od poziomu doświadczenia), a także wszystkie zorganizowane grupy oraz eskadry.

Zarejestruj się i dołącz do naszej społeczności, latamy na DCS World 2.5 Open Beta oraz nie stawiamy kryteriów rekrutacyjnych (REKRUTACJA), wszyscy chętni do wspólnego latania online znajdą u nas swoje miejsca na naszym fragmencie wirtualnego nieba.

Jeśli jeszcze jesteś niezdecydowany zapraszamy na nasz serwer TeamSpeak (konfiguracja viewtopic.php?f=11&t=4 ) lub nasz kanał YouTube https://www.youtube.com/channel/UCLTBtk ... 0tyQ7lnWpg.

Problem z drugim monitorem

Porady techniczne oraz bazarek - forum otwarte dla wszystkich
Awatar użytkownika
Borsuk
Moderator
Rejestracja: 2018-03-16 20:37

DCS Marshaller

2018-09-13 22:46

Panowie,

Od kilku misji zauważyłem, że mój drugi monitor (DCS jest wyświetlony na pierwszym, drugi służy do wyświetlania briefu itp.) podczas grania wyłącza się losowo na sekundę/dwie i włącza. I tak w kółko aż nie przestanę grać. Pytanie co to może być, bo w iddle nie ma najmniejszego problemu. Może karta dostaje za mało mocy i odcina sygnał dla drugiego monitora?

Sprzęt:
- Zasilacz Thermaltake 530W (za słaby?)
- i5 4690K OC 4.5 GHz
- GTX 970
- 4x4GB G.Skill TridentX DDR3
- 1xSSD
- 1XHDD
- TM Warthog
- TM Rudder
- 2xTM Cougar MFDs
- Saitek Pro Flight Switch Panel
- Free track

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
gorzasty
Rejestracja: 2018-05-10 18:47

DCS Pilot

2018-09-14 08:16

Ja bym zaczął od sterowników. Zrób czyszczenie i zainstaluj najnowsze. Windows też aktualizuj wszystkie łatki. Zakładam że win 10. Możesz zainstalować jakiś test gfx co obciąży kartę na Maxa i zobaczyć co wtedy. Może kwestia przejściowek? Jak kiedyś miałem taką z hdmi na dp aktywna. Jak padla to dawała taki objaw.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
hancerPL
Rejestracja: 2018-09-07 17:18

DCS Pilot

2018-09-14 08:22

Trochę masz za słaby sprzęt, żeby obsługiwać dwa monitory. Ale możesz spróbować obniżyć rozdzielczość.

Awatar użytkownika
gorzasty
Rejestracja: 2018-05-10 18:47

DCS Pilot

2018-09-14 08:36

Przecież Borsuk pisze że grę odpala tylko na jednym monitorze więc moc sprzętu jest tu wystarczającą. Borsuk spróbuj jeszcze przepiac monitor gasnacy pod inne wyjście z karty. Zakładam że masz 3. Ostatnie co mi przychodzi do głowy to jak masz je spięte w systemie. Jako jeden czy jako rozszerzone? W twoim przypadku lepiej by było mieć rozszerzone.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
VladMordock
Moderator
Rejestracja: 2017-09-26 23:45

DCS Marshaller

2018-09-14 09:07

Testowo sprawdź też zachowanie przy DCSie z opcja Full Screen On i Off.

IMHO nvdia renderuje na główny i wyłącza pozostałe to normalne, ale specem nie jestem bo mnie biurko ogranicza... ;) :(

Awatar użytkownika
macmathys
Moderator
Rejestracja: 2018-05-19 00:45

DCS Marshaller

2018-09-14 12:17

A wspomniane objawy to tylko przy DCS czy przy innych grach/symulatorach też?

Awatar użytkownika
Borsuk
Moderator
Rejestracja: 2018-03-16 20:37

DCS Marshaller

2018-09-14 13:01

Dzięki Panowie, sprawdzę wszystkie sugestie zaraz po powrocie z weekendu.
macmathys pisze:
2018-09-14 12:17
A wspomniane objawy to tylko przy DCS czy przy innych grach/symulatorach też?
Sprawdzę, bo średnio z czasem na cokolwiek innego.

mikkeboss
Rejestracja: 2018-05-08 23:09

DCS Rentier

2018-09-14 17:14

jak ci mignie to zobacz dziennik zdarzen w windowsie, moze cos podpowie.

Daro
Rejestracja: 2018-08-25 19:04

DCS Pilot

2018-09-14 18:29

Jest taki program: DisplayFusion, dobry do zarządzania kilkoma monitorami, polecam opcję blokowania jednego z ekranów. :)

Awatar użytkownika
hancerPL
Rejestracja: 2018-09-07 17:18

DCS Pilot

2018-09-16 20:13

Może się mylę, ale u mnie po włączeniu choćby radaru na drugi monio wyraźnie spadają FPS. Moja grafa wyrabia ale nie wiem jak jest przy innych. Można jeszcze pozmieniać rozdziałkę na mieszą i sprawdzić co się dzieję. Zakładam że stery masz najnowsze. Poz

Awatar użytkownika
Borsuk
Moderator
Rejestracja: 2018-03-16 20:37

DCS Marshaller

2018-09-16 22:59

gorzasty pisze:
2018-09-14 08:16
Ja bym zaczął od sterowników. Zrób czyszczenie i zainstaluj najnowsze...
Zrobiłem reinstall sterowników grafy. Będę obserwował zachowanie monitora podczas wtorkowej misji i dam znać jaki jest rezultat. Po kilku minutach lotu brak objaw problemu. Jeżeli jednak nie będzie poprawy podczas dłuższej rozgrywki, wówczas wypiszę każdą z Waszych sugestii razem z moim komentarzem.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Borsuk
Moderator
Rejestracja: 2018-03-16 20:37

DCS Marshaller

2018-09-18 22:15

Po rozegraniu dzisiejszej misji z ulgą potwierdzam, że przeinstalowanie sterowników do grafiki rozwiązało problem.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc.

Zablokowany