opentrack - zacina podczas lotu

Dyskusje i porady techniczne oraz bazarek - forum otwarte dla wszystkich
User avatar
emc
Posts: 59
Joined: 2018-10-11 23:19

Flights: 34 (86hs)
Specialized in: Ka-50



Gildia Pilot

Mi17 Pilot Mi17

3ES Pilot

Mam od jakiegos czasu z opentrakiem w niektorych maszynach np. A-10C II podczas lotu opentrack sie zacina tak jakby wlaczyly ze soba dwa inputy, ale jak nacisne "Esc" to dziala jak marzenie... wyczyscilem koniguracje HOTAS zostawilem jedynie osie i ciagle to samo... jakies pomysly co moze to powodowac



Nie dziala mi tylko w kilku maszynach a oczywiscie nic nie zmienielem... :(

CPU: i7 7700 | Motherboard: ASUSTeK PRIME B250M-A | GPU: GeForce GTX 1080 8GB DDR5 | RAM:16GB DDR4-2400 | Controlls: Saitek Pro Flight X-56 Rhino | Saitek Pro Flight Rudder Pedals | OpenTrack with LaserClip | VoiceAttack with VAICOM Pro plugin
User avatar
Merlin
Posts: 21
Joined: 2020-01-26 10:30

Flights: 7 (29hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Rentier

304VBW Pilot

Wygląda to tak jakby kamera łapała jakieś źródła światła poza diodami (widać że "szaleje"). Sprawdź czy threshold, min point size, max point size masz dobrze ustawione. Przetestuj też chwilkę bez odpalonego DCS'a, poruszaj się parę min we wszystkich osiach i obserwuj ośmiornicę - to pomoże ustalić czy wina jest w OpenTrack czy w osiach DCS.

Edit: Tak jeszcze raz spojrzałem na wideo. Wygląda jakby dolna dioda przerywała (fizycznie miga) bądź w/w parametry.

User avatar
emc
Posts: 59
Joined: 2018-10-11 23:19

Flights: 34 (86hs)
Specialized in: Ka-50



Gildia Pilot

Mi17 Pilot Mi17

3ES Pilot

Merlin wrote: 2021-02-16 12:52 Wygląda to tak jakby kamera łapała jakieś źródła światła poza diodami (widać że "szaleje"). Sprawdź czy threshold, min point size, max point size masz dobrze ustawione. Przetestuj też chwilkę bez odpalonego DCS'a, poruszaj się parę min we wszystkich osiach i obserwuj ośmiornicę - to pomoże ustalić czy wina jest w OpenTrack czy w osiach DCS.
nie jest to wina swiatla... jestem w cockpicie zacina sie, naciskam Esc (pojawia sie menu) dziala płynnie, wracam do cockpitu i znow sie zacina....
dopoki nie wejde do cockpitu (nawet jak dziala DCS) opentrack dziala pytnie jak 150!
wiec cos w DCS... pytanie co i gdzie tego szukac....

CPU: i7 7700 | Motherboard: ASUSTeK PRIME B250M-A | GPU: GeForce GTX 1080 8GB DDR5 | RAM:16GB DDR4-2400 | Controlls: Saitek Pro Flight X-56 Rhino | Saitek Pro Flight Rudder Pedals | OpenTrack with LaserClip | VoiceAttack with VAICOM Pro plugin
User avatar
Hancer
Moderator
Posts: 995
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 139 (321hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Marshaller

304VBW Wing Commander

Miałem to samo, to jest wtedy jak ci inny program przejmuję sterowanie. Ja miałem w systemie oprogramowanie Tobii Eye Tracker i ono dawało taki sam efekt.

User avatar
emc
Posts: 59
Joined: 2018-10-11 23:19

Flights: 34 (86hs)
Specialized in: Ka-50



Gildia Pilot

Mi17 Pilot Mi17

3ES Pilot

Hancer wrote: 2021-02-16 13:15 Miałem to samo, to jest wtedy jak ci inny program przejmuję sterowanie. Ja miałem w systemie oprogramowanie Tobii Eye Tracker i ono dawało taki sam efekt.
to jest moje przypuszczenie prawie od samego poczatku.... przeszukam procesy ale watpie... ale pozostaje dlaczego w niektorych maszynach dziala a w innych nie... jakby to bylo innny process to nie dizlalao by tez po wcisnieciu Esc (tak sadze)... wiec ja bym obstawial ze jakos DCS sam interferuje w input od opentrack.... teraz wymyslam... to tak wyglada.... moze mam na stale wcisniety jakisz klaszisz na klawiaturze numerycznej....

CPU: i7 7700 | Motherboard: ASUSTeK PRIME B250M-A | GPU: GeForce GTX 1080 8GB DDR5 | RAM:16GB DDR4-2400 | Controlls: Saitek Pro Flight X-56 Rhino | Saitek Pro Flight Rudder Pedals | OpenTrack with LaserClip | VoiceAttack with VAICOM Pro plugin
User avatar
Foka
Posts: 377
Joined: 2020-06-12 01:01

Flights: 63 (150hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Instruktor

304VBW Pilot

VFA-418 Pilot

Sprawdź w bindach klawiszy tych maszyn, w axis, czy nie masz podwójnie zbindowanego rozglądania się. Jeśli tak Ci się dzieje tylko w niektórych maszynach to się wydaje najbardziej prawdopodobna opcja.

User avatar
Merlin
Posts: 21
Joined: 2020-01-26 10:30

Flights: 7 (29hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Rentier

304VBW Pilot

Sprawdź jeszcze przypisanie osi dla TrackIr:
https://imgur.com/AQMkNvK
Te osie powinny być tylko dla urządzenia TrackIr - zobacz dla wszystkich czy gdzieś nie jest przypisane.

User avatar
emc
Posts: 59
Joined: 2018-10-11 23:19

Flights: 34 (86hs)
Specialized in: Ka-50



Gildia Pilot

Mi17 Pilot Mi17

3ES Pilot

jeszcze dziwniejsza sprawa... sprobowalem Ka-50... czysty profil kontrolerow jedynie osie


wszystko jest ok do momentu kiedy z klawiatury wlaczam TV (shkvala) duze "O" i klawiszami , . / ; ruszam shkalem.... w jakis magiczny sposob wplywa to na opentracka... dopiero jak nacisne 'Reset' systemu celowniczego to wraca to do normy....

CPU: i7 7700 | Motherboard: ASUSTeK PRIME B250M-A | GPU: GeForce GTX 1080 8GB DDR5 | RAM:16GB DDR4-2400 | Controlls: Saitek Pro Flight X-56 Rhino | Saitek Pro Flight Rudder Pedals | OpenTrack with LaserClip | VoiceAttack with VAICOM Pro plugin
User avatar
Syd
Posts: 54
Joined: 2020-05-05 10:36

Flights: 35 (98hs)
Specialized in: F-16C



Gildia Pilot

6WELT Pilot

Przeinstalowywałeś? Może spróbuj z wcześniejszą/późniejszą wersją?

Masz jakieś inne simy żeby sprawdzić?

U mnie co jakiś czas pojawia się problem z niewygaszonymi procesami opentracka w tle (Win10), ale efekt tego widać od razu po uruchomieniu opentracka bo zacina cały czas. Pomaga restart Windowsa do trybu bezpiecznego/minimalnego bo wtedy te nadprogramowe procesy są czyszczone.

User avatar
Hancer
Moderator
Posts: 995
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 139 (321hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Marshaller

304VBW Wing Commander

Może masz złą wersję CL-Eye Test moja to 9.01, ale to raczej by tobie nie łączył się z Opentrack 2.3.12.

User avatar
emc
Posts: 59
Joined: 2018-10-11 23:19

Flights: 34 (86hs)
Specialized in: Ka-50



Gildia Pilot

Mi17 Pilot Mi17

3ES Pilot

Sprobuje sugesji i sprawdze... ale jest jakis totalny fuckup.... sprobuje jeszcze powalczyc przed dzisejszym HRP :(

CPU: i7 7700 | Motherboard: ASUSTeK PRIME B250M-A | GPU: GeForce GTX 1080 8GB DDR5 | RAM:16GB DDR4-2400 | Controlls: Saitek Pro Flight X-56 Rhino | Saitek Pro Flight Rudder Pedals | OpenTrack with LaserClip | VoiceAttack with VAICOM Pro plugin
User avatar
Glow
Posts: 134
Joined: 2019-08-29 23:09




Gildia Spotter

Wejdź na zakładkę z osiami, zaznacz całą kolumnę i usuń. Zrób tak dla wszystkich, nawet jeśli są puste.
Przypisz od nowa wszystkie osie. To mi kiedyś pomogło przy problemie z kontrolerami.

Jeszcze lepiej możesz zrobić usuwając wszystko z ustawieniami kontrolerów z SavedGames, DCS utworzy te pliki od nowa i dopiero konfigurować.

Niektóre kontrolery mogą chować i dodawać nowe kolumny, jak Warthog z TARGET, który po uruchomieniu podmienia kolumnę TH Joystick i TH Throttle na TH Combined, tworząc wirtualny kontroler. Podobnie jeśli używasz vjoy lub podobnych. Więc pewne kolumny mogą być niewidoczne. Zobacz konfigurację bez kontrolera i po podłączeniu, być może ma to znaczenie.

Inna sprawa że jeśli masz za dużo wysyłanych klawiszy na raz, ośki się lubią wyłączyć. Kompletnie. Np. kilka wciśniętych klawiszy jednocześnie. Dlatego kontrolery najlepiej mapować na impulsy, a nie ciągły sygnał jak przy trzymaniu wciśniętego klawisza.

User avatar
Talbot
Posts: 43
Joined: 2019-10-20 15:38

Flights: 5 (37hs)
Specialized in: AV-8B



Gildia Pilot

73rd Pilot

W sumie to się podepnę... bo mam podobny problem - mój kochany opentrack usiłuje doprowadzić mnie do ataku padaczki. Robi to w sposób wyjątkowo perfidny bowiem nawet w 'spoczynku' funduje mi istną wirówkę i tak:

X - w ciągu 2 sekund skacze z - 2 do 72
y - jak wcześniej choć tu wycieczki od -75 do 75
Yaw - od 170 do - 170... zresztą Pitch to samo...

Wykluczam raczej problem z kamerą - obraz na podglądzie wygląda jakby wsio było ok, zresztą problem występuje i to pomimo podpinania pod inne porty USB; aktualizację sterowników i przetarciu soczewki :V

Wszystko sugeruje problem z oprogramowaniem, ale nawet ściągnięcie nowej wersji i zabawa w zmianę ustawień (zaczynając od krzywych, przez grzebanie w parametrach przechwytywania obrazu, na testowanie różnych 'filtrów' wygładzających) nic nie dała...

W porywie szaleństwa nawet zresetowałem kompa i nic...

User avatar
Hancer
Moderator
Posts: 995
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 139 (321hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Marshaller

304VBW Wing Commander

Przede wszystkim musisz mieć dobrze ustawione CL-Eye - nie może być nic więcej widoczne tylko diody.
To może wywoływać drgania.
Potem dobrze ustawione krzywe na odpowiednich osiach.

User avatar
Vincent
Posts: 234
Joined: 2019-09-12 02:39
Contact:

Flights: 95 (244hs)
Specialized in: F-15C



Gildia Pilot

333 Commanding oficer

Jesli macie wyłaczony w Biosie HT na intelu, to może być przyczyna.
Właczyc HT.
2- wypnij kamerę z USB na chwile i podepnij z powrotem.
3- sprawdź ustawienia krzywych i deadzonów w opentrack.
4- sprawdć czy nie masz podwójnie zbindowanych osi na rozglądanie się.
5- sprawdź, czy wyczyściłeś w danym samolocie, wszystkie KLAWISZE dotyczące rozglądania.
6- zainstaluj freetrack opcjonalnie

Post Reply