su-33 problemy z włączeniem silnika

Pomoc koleżeńska dla nowych pilotów Gildii - forum otwarte dla wszystkich
Post Reply
HaSen
Posts: 8
Joined: 2020-02-26 11:47




Gildia Spotter

Hej,
niedawno zakupiłem sobie su-33. Jednak mam problem z odpaleniem silników tego pudła. Szukałem po internecie rozwiązań, i trafiłem na to że niektórzy mają podobnie, ale "samo sie naprawia". Więc szukam pomocy tutaj. Na początku leci cała mini procedura. Elektryka, światła, owiewka. I kiedy przychodzi do silników to nie chcą ruszyć. Wciskam kombinację i nic się nie dzieje. Przepustnica nie jest problemem (chyba) ponieważ nie można jej przestawić gdy nie są włączone silniki. Przyciski na klawiaturze działają na pewno i na SU-25T wszystko działa jak ma działać. Ktoś jest w stanie mi pomóc?

User avatar
Glow
Posts: 107
Joined: 2019-08-29 23:09




Gildia Spotter

Gratulacje nowego samolotu. Piękna maszyna.
A chyba to się łódka na wodzie. Jesteś pilot czy nie? Masz być pewien na 100.
Przepustnica, sprawdź czy jest idle w chwili gdy ma być idle, tj. czy jest dobrze skalibrowana. Re-bind klawiszy może być rozwiązaniem. Jeśli nie kalibrowałeś kontrolerów w windzie to mogą się dziać takie kwiatki.

HaSen
Posts: 8
Joined: 2020-02-26 11:47




Gildia Spotter

Sprawdziłem, przepustnica nie jest problemem. Odbindowałem ją, więc nie mogła być na niczym innym niż 0. Dodatkowo dla pewności użyłem przycisków na klawiaturze (- i + na numerycznej domyslnie) i nawet na milimetr się nie poruszyła. Jeszcze dla pewności odpiąłem joya, wynik taki sam. Natomiast są 2 rzeczy.
1. to że maszyna mimo ze jest w wyłączona całkowicie jednak na samym początku silniki mają 50% RPM. Czemu? Nie wiem... Na misjach treningowych jest identycznie więc to nie jest wina czegoś że źle ustawiłem w edytorze misji. Ja czekam az RPM spadnie do 0 i wtedy rozpoczynam zabawę. Próbowałem jeszcze na samym początku od razu ale to też nic nie daje.
2. Zauważyłem że po naciśnięciu Ralt+Home (start lewego silnika) przepustnica delikatnie przeskakuje z pozycji za "stop" na ta pozycje (stop). Zakładam że tak powinno być, ponieważ to ma sens, takie odblokowanie przepustnicy (jak wspomniałem przed wcisnięciem kombinacji nie mozna jej ruszyc).

User avatar
Hancer
Posts: 781
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 114 (256hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Pilot

304VBW Commanding Oficer

Wchodź na TS i pytaj latających ta maszyną, ale to jest przecież FC3 raczej nie powinno być problemu.

User avatar
Hancer
Posts: 781
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 114 (256hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Pilot

304VBW Commanding Oficer

Nie latam takimi ale sprawdziłem w w controls masz na pewno złe przypisaną przepustnice. U mnie było zdublowane Thrust, czyli że pomieszane są zbindowania musisz se ustawić tylko na przepustnicy JOY_X, jak jest gdzieś indziej to skasuj.

HaSen
Posts: 8
Joined: 2020-02-26 11:47




Gildia Spotter

Teraz się dowiedziałem że takie problemy występują tylko przy starcie z lotniskowca. Z ziemi wszystko działa a silniki na start mają 0% RPM. Jak na moje to w tych RPM leży problem. Tylko dlaczego na lotniskowcu jest tak jak jest? Lepiej zapytam się na TS.

HaSen
Posts: 8
Joined: 2020-02-26 11:47




Gildia Spotter

Hancer wrote: 2020-08-27 22:15 Nie latam takimi ale sprawdziłem w w controls masz na pewno złe przypisaną przepustnice. U mnie było zdublowane Thrust, czyli że pomieszane są zbindowania musisz se ustawić tylko na przepustnicy JOY_X, jak jest gdzieś indziej to skasuj.
u mniej to jest JOY_SLIDER_1 (albo podobnie) i tak też mi przepustnice wykrywa przy ponownym bindowaniu. Mam logitecha extreme 3d pro. Mam wgrane ten profil https://forums.eagle.ru/showthread.php?p=2787855
więc raczej jest dobrze. Jak dopisałem wyzej problem występuje tylko przy starcie z lotniskowca (czyli też tam gdzie występuje ta anomalia z RPM)

User avatar
ElSanchoPancho
Posts: 110
Joined: 2019-12-04 19:32

Flights: 74 (171hs)
Specialized in: ATC / AWACS



Gildia Pilot

EC 1/15 Pilot

3ES Commanding Officer

GM Executive Officer

Sprawdzilem u siebie na nowym kuznetsovie i wszystko dziala silniki normalnie startuja.Tez mam joystick Logitech extreme 3d pro.U siebie mam zbindowaną opcje Thrust pod Slidera i działa.Silniki włączam za pomocą opcji Engines Start

<3 Kiowa Warrior
User avatar
Vega
Posts: 46
Joined: 2020-04-25 22:16
Contact:

Flights: 7 (15hs)
Specialized in: F-15C



Gildia Rentier

333 Pilot

Miałem podobne problemy jak zaczynałem latać Su-33. Przebinduj sobie włączanie/wyłączanie silników. Powinno zadziałać (:

Keep the blue side up.
VEGA
User avatar
Glow
Posts: 107
Joined: 2019-08-29 23:09




Gildia Spotter

Być może jeszcze ważne, z którego Kuznetsova startujesz. Są dwa "stary" i ten z DCS Supercarrier. Ze starego chyba nie powinno być problemu. Nie wiem czy DLCk obsługuje Su33.

Taka ciekawostka, może się przyda:
https://www.digitalcombatsimulator.com/ ... s/3310721/

HaSen
Posts: 8
Joined: 2020-02-26 11:47




Gildia Spotter

Vega wrote: 2020-08-28 20:15 Miałem podobne problemy jak zaczynałem latać Su-33. Przebinduj sobie włączanie/wyłączanie silników. Powinno zadziałać (:
Nie działa :(
tutaj film jak to wygląda.
Te małe skoki przepustnicy to włączanie i wyłączanie silników. To położenie z tyłu to jak silniki są wyłączone. Po naciśnięciu kombinacji jest ten przeskok do przodu i wtedy da się przestawiać przepustnice tak jakby działały. Ale tego nie robią :(. Klawisze wszystkie przebindowane. Problem występuje jak już mowiłem tylko na lotniskowcu. Na samym początku filmu są też pokazane rpm których nie powinno być ( widoku z 3 osoby).
EDIT: Nie posiadam supercarriera

User avatar
Glow
Posts: 107
Joined: 2019-08-29 23:09




Gildia Spotter

Jeszcze co mi przychodzi do głowy to:

- brak paliwa - sprawdź (:

- lotniskowiec nie w tej samej koalicji np. neutralnej

- co do klawiszy to należy pamiętać że klawiatury w narodowym układzie, np.angielskie mają nie Right Alt a Alt Gr, to zupełnie inny klawisz w tym samym miejscu. Czytany jest jak Right Alt razem z Right Ctrl. Np. w Tacview przez to nie działał marker, bo jeśli jest ten dodatkowy R_Ctrl to już nie jest to R_Alt+B, dwa różne przypisania.

Możesz spróbować usunąć całą konfigurację z Saved Games ...\Config\Input\Su-33
Zrób kopię przed.
DCS powinien przywrócić te pliki do aktualnej wersji, ale wygląda na to, że u Ciebie to problem raczej nie sterowania a samego modułu Su-33.

Jeśli koledzy piszą że u nich działa, to pozostaje przeinstalować sam moduł, ewentualnie zrób Update/Repair z menu start.
Zakładam że nie masz żadnych modów.

Su-33 z FC3 czy standalone? Coś mi się przypomina że między nimi jest różnica na niekorzyść standalone ale nie pamiętam o co chodziło.

HaSen
Posts: 8
Joined: 2020-02-26 11:47




Gildia Spotter

Glow wrote: 2020-08-31 16:08 Jeszcze co mi przychodzi do głowy to:

- brak paliwa - sprawdź (:

- lotniskowiec nie w tej samej koalicji np. neutralnej

- co do klawiszy to należy pamiętać że klawiatury w narodowym układzie, np.angielskie mają nie Right Alt a Alt Gr, to zupełnie inny klawisz w tym samym miejscu. Czytany jest jak Right Alt razem z Right Ctrl. Np. w Tacview przez to nie działał marker, bo jeśli jest ten dodatkowy R_Ctrl to już nie jest to R_Alt+B, dwa różne przypisania.

Możesz spróbować usunąć całą konfigurację z Saved Games ...\Config\Input\Su-33
Zrób kopię przed.
DCS powinien przywrócić te pliki do aktualnej wersji, ale wygląda na to, że u Ciebie to problem raczej nie sterowania a samego modułu Su-33.

Jeśli koledzy piszą że u nich działa, to pozostaje przeinstalować sam moduł, ewentualnie zrób Update/Repair z menu start.
Zakładam że nie masz żadnych modów.

Su-33 z FC3 czy standalone? Coś mi się przypomina że między nimi jest różnica na niekorzyść standalone ale nie pamiętam o co chodziło.
Paliwo jest full
ad 2: na multiplayer jest identyczny problem wiec to nie kwestia ustawień w moim edytorze
ad3: nie nie mam modów ale reinstall zrobię
ad4: standalone
dodatkowo napiszę że po jak włączyłem z instant action "carrier takeoff" ( tam jest od razu samolot gotowy do startu bez wlaczania) i wyłączyłem go poczekałem parę minut i włączyłem z powrotem to wszystko działało jak należy. Mam wrażenie ze te RPM na początku psuje silniki i dla tego nie chcą się odpalić. A skąd on się bierze? Nie mam pojęcia....

User avatar
Glow
Posts: 107
Joined: 2019-08-29 23:09




Gildia Spotter

Dziwne jest też to rzucenie o pokład przy spawnie, jakby samolot spadł z kilku metrów. Sprawdziłem u siebie, nie mam takiego brutalnego początku, wszytko stoi statycznie i działa od kopa (FC3).
Może samolot jest uszkodzony, zawołaj obsługą aby naprawiła.

HaSen
Posts: 8
Joined: 2020-02-26 11:47




Gildia Spotter

Jak zwykle zapomniałem napisać.... Panowie w ED powiedzieli że to bug i został on naprawiony w najnowszej becie. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Post Reply