Problem- brak serwerów multiplayer

Dyskusje i porady techniczne oraz bazarek - forum otwarte dla wszystkich
tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

Klika lat temu kiedy próbowałem zacząć swoją przygodę z DCS ( A10C - kupiony za 10 PLN to jak nie spróbować). Niestety gdy doszło do prób treningów na serwerze okazało się, że DCS mi takich nie znajduje. Nie pomagało zakładanie nowych, wyszukiwanie po IP interwencje u operatora internetu itd. chociaż po podłączeniu kompa do sieci do Neostrady u kumpla wszystko grało. W międzyczasie wpadł F-15 ale multi nadal nie działa. Potem padł mi JoY ( i tak był lipny) i dałem sobie spokój na kilka lat. W ostatnich tygodniach jakoś z ciekawości zainstalowałem DCS 2.5 i o dziwo na multi znalazło mi ponad 60 serwerów. ( w tym samym czasie stary DCS nadal nie widział żadnych- czasem dwa lub 3 ). Teraz sobie trenuję F-15 powolutku w single z nadzieją na jakiś multi w przyszłości i dziś odkryłem, że znów nie ma serwerów( jest jeden).
W ciągu ostatniego miesiąca nie zmieniałem nic kompie. Dziwne To. Może wiecie jak temu zaradzić na przyszłość

User avatar
Hancer
Posts: 557
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 92 (204hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Pilot

304VBW Commanding Oficer

Prawdopodobnie miałeś inna wersję DCS, chodzi tu o Openbeta.

tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

No właśnie nie. Od początku mam stable. Nawet przeczesałem historię na kompie i nigdy bety nie miałem. W tej chwili mam 2.5.5.35461. Ściągany na początku listopada i nie kojarzę żadnych update w międzyczasie. Oczywiście jeśli by to miało pomóc to będzie beta; zresztą wy jej używacie więc to pewnie kwestia czasu.

User avatar
Glow
Posts: 72
Joined: 2019-08-29 23:09




Gildia Spotter

Longshot ale spróbuj zrobić przekierowanie portu 10308 na ruterze. Puść go bez filtrowania i sprawdź czy pomoże.

User avatar
Hancer
Posts: 557
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 92 (204hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Pilot

304VBW Commanding Oficer

Tylko wersja openbeta działa na naszym serwerze. Nie wiem co miałem ale pisze bo to na pewno ten problem, występuje przy innej wersji DCS.

User avatar
Wodzu
Moderator
Posts: 1113
Joined: 2018-05-10 14:38

Flights: 71 (187hs)
Specialized in: F-14 A/B PILOT



Gildia Marshaller

VF112 Dowódca

tosu wrote:
2019-12-09 22:55
No właśnie nie. Od początku mam stable. Nawet przeczesałem historię na kompie i nigdy bety nie miałem. W tej chwili mam 2.5.5.35461. Ściągany na początku listopada i nie kojarzę żadnych update w międzyczasie. Oczywiście jeśli by to miało pomóc to będzie beta; zresztą wy jej używacie więc to pewnie kwestia czasu.
Zainstaluj OpenBeta. Pomoże. Nie używamy Stable.

Be quiet! STRAIGHT POWER 680W
Zalman Z3 PLUS (Z3PLUS)
Intel Core i5-6600K, 3.5GHz
HyperX Fury, DDR4, 32Gb
Asus Z170 PRO GAMING
Gigabyte Geforce 1060 3Gb
Joy Ravcore Javelin/X52
3x Monitor AOC I2490PXQU/BT
1x Monitor Hyundai x224W
tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

Zainstalowana beta. Działa. Są serwery.
Dzięki

tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

Od kilku dni próbujemy z kolegą postawić sobie serwer na multi i coś tam poćwiczyć z hornetem. Niestety żaden z nas nie widzi serwera postawionego przez drugiego. Porty w Zaporze zostały odblokowane i nadal nic. Wyszukianie po IP też nic nie daje. Może ktoś z was ma jakiś pomysł na rozwiązanie. Co tu jeszcze można zrobić...

User avatar
Bartek16194
Posts: 216
Joined: 2018-10-23 19:09

Flights: 127 (328hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

203 Commanding Officer

tosu wrote:
2020-03-23 00:40
Od kilku dni próbujemy z kolegą postawić sobie serwer na multi i coś tam poćwiczyć z hornetem. Niestety żaden z nas nie widzi serwera postawionego przez drugiego. Porty w Zaporze zostały odblokowane i nadal nic. Wyszukianie po IP też nic nie daje. Może ktoś z was ma jakiś pomysł na rozwiązanie. Co tu jeszcze można zrobić...
Po uruchomieniu serwera u siebie sprawdź na tej stronie https://portchecker.co czy port 10308 jest otwarty jeśli nie to odsyłam do konfiguracji sieci LAN lub firewalla.
Dodatkowo sprawdźcie czy obaj jesteście na tej samej wersji DCS World można to sprawdzić w menu głównym gry w prawym dolnym rogu Image

MSI Z87-G43; i7 4790K 4.7GHz 1.250V; be quiet! Dark Rock PRO 3; Inno3D GTX1080Ti 11GB; HyperX FURY 1600MHz CL10 4x4GB; TOSHIBA P300 3+1TB; IRDM 250GB;
X52Pro
tosu
Posts: 10
Joined: 2019-12-07 19:28




Gildia Spotter

Dzięki za szybką reakcję. Niestety - to już sprawdzane. Wersja DCS zgodna. Ale z tym przekierowaniem portów coś nie działa. Niby reguły dodane w Windows Defender, podobnie w routerze, a jednak na tej stronie pokazuje że porty zamknięte.

User avatar
Mizuri
Posts: 60
Joined: 2019-08-17 17:24

Flights: 18 (39hs)
Specialized in: Mi-8MTV2



Gildia Rentier

tosu wrote:
2020-03-23 02:10
Dzięki za szybką reakcję. Niestety - to już sprawdzane. Wersja DCS zgodna. Ale z tym przekierowaniem portów coś nie działa. Niby reguły dodane w Windows Defender, podobnie w routerze, a jednak na tej stronie pokazuje że porty zamknięte.
Sprawdź ustawienia programu antywirusowego jjeżeli używasz jakiegoś. Czasami w nim musisz utworzyć regułe udostępniająco port dla danej aplikacji. Ja tak mam w McAfee.

MSI MPG Z390 Carbon AC
Intel I9-9900K 3.60GHz
TT Floe Riing 240 TT
64GB DDR4-3200 RIPJAWS V
RTX 2080 TI
970EVO+ 1TB / 500GB
WD 1TB / 4TB
TT iRGB Plus 850W 80+ Platinum
TT The Tower 900
Warthog H.O.T.A.S
Pro Flight Rudder
LG 34" IPS 34WK650-W
User avatar
Hancer
Posts: 557
Joined: 2018-09-07 17:18
Contact:

Flights: 92 (204hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Pilot

304VBW Commanding Oficer

Porty się przekierowuje na router jak nie masz dostępu to co musi dostawca net to zrobić.

User avatar
Lukasz
Posts: 103
Joined: 2019-02-12 01:52

Flights: 64 (198hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

203 Pilot

Na początek do testów to powyłączaj wszystkie firewall'e, antywirusy i inne rzeczy które mogą blokować dostęp. Jeśli się połączy to dopiero później ustawiajcie jakiekolwiek reguły w zabezpieczeniach.

User avatar
Wodzu
Moderator
Posts: 1113
Joined: 2018-05-10 14:38

Flights: 71 (187hs)
Specialized in: F-14 A/B PILOT



Gildia Marshaller

VF112 Dowódca

A jakież to porty kolega chce odblokować? Proszę o konkretne numery.

Be quiet! STRAIGHT POWER 680W
Zalman Z3 PLUS (Z3PLUS)
Intel Core i5-6600K, 3.5GHz
HyperX Fury, DDR4, 32Gb
Asus Z170 PRO GAMING
Gigabyte Geforce 1060 3Gb
Joy Ravcore Javelin/X52
3x Monitor AOC I2490PXQU/BT
1x Monitor Hyundai x224W
User avatar
Lukasz
Posts: 103
Joined: 2019-02-12 01:52

Flights: 64 (198hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

203 Pilot

Co do przekierowań na routerze to ja mam ustawione tak:

Image

Port, który ustawię w "Port zewnętrzny" jest portem przez który łączą się klienci. W zasadzie może on być dowolny.
Adres wewnętrzny to adres komputera na którym stoi serwer, a port wewnętrzny to port który ustawiłem w serwerze.
Dzięki takim przekierowaniom nie musisz wystawiać całego komputera na zewnątrz.

Post Reply