Gildia.org jest otwartą platformą do wspólnych rozgrywek polskiej sceny DCS - zapraszamy wszystkich pilotów (niezależnie od poziomu doświadczenia), a także wszystkie zorganizowane grupy oraz eskadry.

Zarejestruj się i dołącz do naszej społeczności, latamy na DCS World 2.5 Open Beta oraz nie stawiamy kryteriów rekrutacyjnych (REKRUTACJA), wszyscy chętni do wspólnego latania online znajdą u nas swoje miejsca na naszym fragmencie wirtualnego nieba.

Jeśli jeszcze jesteś niezdecydowany zapraszamy na nasz serwer TeamSpeak (konfiguracja viewtopic.php?f=11&t=4 ) lub nasz kanał YouTube https://www.youtube.com/channel/UCLTBtk ... 0tyQ7lnWpg.

WIP Gildiansky Range

Kącik twórców misji - forum otwarte dla wszystkich
User avatar
VladMordock
Moderator
Joined: 2017-09-26 23:45

Gildia Marshaller

2018-07-02 12:17

Panowie, wczoraj rozpocząłem pierwsze prace nad moim poligonem Gildiansky Range™ (nazwa na cześć mjr. Gildianskiego wybitnego, radzieckiego pilota doświadczalnego ;) ).

To ma być poligon, uruchamiany często na dłuższe okresy czasu na dedyku. Proszę piszcie jakie macie marzenia dot. zawartości.

Na pewno będzie:
- lotniskowiec - done
- ciasne, mokre miejsce dla Harrych, czyli Tarawa - done
- tankery - KC130, S3Tanker (latający po okręgu) - done
- poligon A/G - done
-- "strafing pity" - done
-- cele statyczne - done
-- cele w ruchu - done
-- JTAC - done
-- poligon SEAD - done
- kilka stref A/A - done
- strefa PVP - done

Rzućcie proszę propozycjami co powinno się na nim jeszcze znaleźć? :D
Jakie chcielibyście cele AA ?

Zakładam postawienie przynajmniej po jednym z każdych, powojennych dostępnych w grze modli (oczywiście ze śmigłami włącznie).

KontoUsuniete01
Joined: 2018-04-17 15:14

2018-07-02 12:23

Na poligonie prosze o kilka opl radarowych, niekoniecznie strzelających - chodzi o trening do SEAD... No i może automatyczny JTAC by się przydał, żeby świecił laserem. Ten AI jest ułomny troszkę, ale lepszy rydz niż gołąb w garści koniom lżej.

User avatar
Wodzu
Moderator
Joined: 2018-05-10 14:38

Gildia Marshaller

VF112 Dowódca

2018-07-02 12:29

Tankery 2x KC130, 2x S3Tanker (latający po okręgu). Edytuję jak coś wymyślę.

User avatar
macmathys
Joined: 2018-05-19 00:45

Gildia Rentier

VF112 Pilot

2018-07-02 12:37

Wybaczcie moją ignorancję - nie znam się (jeszcze) na robieniu misji w DCS, ale jak wygląda sprawa z porą dnia/nocy?
Czy jest szansa, żeby na takim poligonie bez zbędnych kombinacji czasem dało się polatać w trakcie/po zmierzchu?

User avatar
VladMordock
Moderator
Joined: 2017-09-26 23:45

Gildia Marshaller

2018-07-02 12:39

Tak, możemy tak zrobić - niestety DCS ma pewnie ogranczenia, więc w praktyce będzie to osobna misja z inaczej ustawionym czasem. :)

User avatar
macmathys
Joined: 2018-05-19 00:45

Gildia Rentier

VF112 Pilot

2018-07-02 12:49

To by było super (różne pory dnia/nocy, może różne warunki pogodowe?).
Co do samej zawartości nie mam uwag, natomiast właśnie myślałem że takie zróżnicowanie jeśli chodzi o warunki byłoby dosyć ciekawe. Miałem jednak nadzieję, że jest to mniej problematyczne bo bez sensu dokładać Wam jeszcze pracy z przełączaniem misji. Dobrze rozumiem, że obecnie bez dedyka pewnie nie da się tego ustawić naprzód, tylko trzeba za każdym razem przeładowywać misję ręcznie?

User avatar
VladMordock
Moderator
Joined: 2017-09-26 23:45

Gildia Marshaller

2018-07-02 12:51

Teoretycznie misje mogłyby się same przełączać, ale na razie wolałbym to robić ręcznie - inaczej, wzorem "dużych" serwerów irytowałyby wszystkich komunikaty "Server restart in 5 minutes"... ;-)

To nie jest dużo dodatkowej pracy de facto - po prostu czasem się będzie rozpisywało "Nocne Latanie". :)

User avatar
macmathys
Joined: 2018-05-19 00:45

Gildia Rentier

VF112 Pilot

2018-07-02 12:56

Jestem bardzo za i czekam z niecierpliwością :D.

User avatar
jaroll
Joined: 2018-06-06 19:20

Gildia Rentier

2018-09-10 12:29

Vlad,

Czy mógłbyś dodać Mig-21 do PvP?

1x Mig vs Mig
i 1x Mig vs F-18 ;)
wystarczy

Dzięki z góry!

User avatar
VladMordock
Moderator
Joined: 2017-09-26 23:45

Gildia Marshaller

2018-09-10 19:59

Dodane, będzie online jak tylko nadarzy się okazja na podmianę misji. :)

fuszido
Joined: 2018-11-25 15:48

Gildia Rentier

2018-11-26 21:47

Witam
Proponował bym udostępnić wszystkie wersje samolotów z FC3 czyli mig 29S mig 29A su27 su 25 su 25T su 33 su 27
problem polega na konfiguracji kontrolerów każdego modelu samolotu z osobna co powoduje problemy na pasie w locie i przy rozruchu silników - nie da się ustawień danego samolotu implementować na inny model tegoż samego samolotu na przykład mig 29 występuje w wersji mig 29 mig 29A i mig 29S
każdy potrzebuje osobnej konfiguracji .
Pozdrawiam

User avatar
raiven
Joined: 2018-06-28 23:37

Gildia Rentier

VFA313 Pilot

2018-12-06 12:33

Dałoby się coś zrobić z tym irytującym AWACS? Tak, żeby bez pytania nie spamował na radiu, czasem jest to do tego stopnia irytujące, że zagłusza komunikację między graczami i trzeba się powtarzać. Zauważyłem, że jest też ciągły szum nadawany na 127.500 (Stennis freq).

User avatar
Grooz
Joined: 2018-10-16 14:41

Gildia Pilot

S18 Pilot

2018-12-06 20:43

Więc tak : próbowałem zmusić AWACSa aby zamknął dziób i gadał tylko wtedy kiedy ktoś go zapyta. Niestety jakoś mi się to nie udało :( Co do szumu na freq 127,500 to myślę , że problem rozwiązałem . Było kilka aikowych jednostek na tej częstotliwości oraz większość FARPów dla śmiglaków też miała tą częstotliwość .

User avatar
Qba
Joined: 2018-09-06 19:06

Gildia Pilot

VFA313 Commanding Officer

2019-01-02 12:28

Cześć, próbuję dodać Alerax LSO script do misji Gildianski Range i przy okazji nie zepsuć reszty (na razie u siebie na kompie). Czy ktoś może mi powiedzieć czy zakreślone na screenie opcje poligonu powinny być widoczne od razu po starcie misji czy pojawiają się później?

User avatar
VladMordock
Moderator
Joined: 2017-09-26 23:45

Gildia Marshaller

2019-01-02 13:15

O ile pamiętam to jest robione via MOOSE i jest jakiś bug DCS-a, który trzeba obejść; jakkolwiek szalenie to zabrzmi (DCS voodoo) : po uruchomieniu misji na lokalnym PC powinieneś zająć jakiś slot, wejść do kokpitu, po czym zmienić slot i dopiero zobaczysz te opcje. :D

Locked