F-18 Datalink radar lock

Dyskusje i porady techniczne oraz bazarek - forum otwarte dla wszystkich
Post Reply
User avatar
Wikary
Moderator
Joined: 2018-11-11 10:35

Flights: 41 (115hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Marshaller

VF112 RIO

VFA313 Pilot

2019-05-31 14:33

Będąc w LTWS samo przełączenie SSS na ekran SA automatycznie zalokowuje mi radar na jakimś celu (nawet nie wiem jak wybiera ale często łapie sojuszników). Czy to normalne zachowanie i czy da się tego jakoś uniknąć bo to mocno rozprasza?

User avatar
Bartek16194
Joined: 2018-10-23 19:09

Flights: 95 (237hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

203 Commanding Officer

2019-06-01 12:44

Też mam ten problem i nie mam pojęcia czy tak ma być, podłączam się pod temat

MSI Z87-G43; i7 4790K 4.7GHz 1.250V; be quiet! Dark Rock PRO 3; Inno3D GTX1080Ti 11GB; HyperX FURY 1600MHz CL10 4x4GB; TOSHIBA P300 3+1TB; IRDM 250GB;
X52Pro
User avatar
Qba
Joined: 2018-09-06 19:06

Flights: 58 (140hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

VFA313 Commanding Officer

2019-06-01 14:36

Wikary wrote:
2019-05-31 14:33
Będąc w LTWS samo przełączenie SSS na ekran SA automatycznie zalokowuje mi radar na jakimś celu (nawet nie wiem jak wybiera ale często łapie sojuszników). Czy to normalne zachowanie i czy da się tego jakoś uniknąć bo to mocno rozprasza?
Masz radar po lewej stronie - dlatego. Domyślnie radar powinien być po prawej a SA po lewej albo na dole, inaczej jest kiszka z SSS. Też używałem radaru po lewej w F-16 i byłem zmuszony się przestawić na prawo po przesiadce na Horneta.

VFA-313 Commanding Officer
User avatar
Wikary
Moderator
Joined: 2018-11-11 10:35

Flights: 41 (115hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Marshaller

VF112 RIO

VFA313 Pilot

2019-06-01 20:17

Dzięki za wyjaśnienie.
Nie widzę jak mam operować radarem na prawym wyświetlaczu. Daleko do ważnych przycisków zmiany zasięgu. Technicznie mógłbym sobie mfd przebindować, ale to słabe rozwiązanie.

User avatar
Qba
Joined: 2018-09-06 19:06

Flights: 58 (140hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Pilot

VFA313 Commanding Officer

2019-06-01 23:20

Mnie też mnie to irytuje bo muszę zdejmować dłoń z drążka, żeby zmienić zasięg na ramkach MFD co w czasie walki dzieje się często. Jest jeszcze taki myk, że jak podjedziesz kursorem do górnej krawędzi radaru i zjedziesz od razu w dół to zasięg się zwiększa. Na dolnej krawędzi odwrotnie.

VFA-313 Commanding Officer
User avatar
Wikary
Moderator
Joined: 2018-11-11 10:35

Flights: 41 (115hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Marshaller

VF112 RIO

VFA313 Pilot

2019-06-01 23:47

Prawda, ale to względnie długo trwa, bo kursor u mnie przesuwam hatem a nie osiami. No i trzeba złapać właściwy timing ruchu w górę i w dół, a poza tym nie można szybko zmienić zdania. Interface Mirage pod tym względem jest bardziej user friendly.
No nic. Trzeba będzie żyć z jednym albo drugim.

Post Reply